Növények

Itt röviden meg szeretném mutatni, milyen növényekből érdemes választani, ha húsevő növényeket szeretne valaki tartani. Nem az a cél, hogy a lehető legtöbb fajt mutassam be ( elég nehéz is lenne), hanem csak ötleteket szeretnék adni. Akit részletesebben érdekelnek a fajok, a http://husevonoveny.lap.hu címen talál bővebb (igaz többnyire angol nyelvű) leírásokat.

Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula)

A legismertebb és talán a leglátványosabb húsevő növény. Nem feltétlen ezzel érdemes kezdőként kezdeni, de majdnem mindenki megöl néhány ilyen növényt az elején. Tavasztól őszig nincs vele különösebb gond, ha az alapszabályokat betartjuk, jól érzi magát. (Feltéve persze, hogy nem piszkáljuk a csapókat, és nem etetjük kolbásszal).

A növény
A növény
A csapó nagyítva
A csapó nagyítva
A virágszár
A virágszár

Télen viszont teleltetni kell, ha nem ezt tesszük, hanem továbbra is változatlan körülmények között tartjuk a lakásban, akkor szép lassan elpusztul.Télen hideg helyre (5-15 fok) kell tenni, kevesebb vizet adni neki, és kevesebb fényt. A levelek persze így is leszáradhatnak, de tavasszal egy átültetés után újra erőre kap a növény.

Elszáradva
Elszáradva
Kiásva
Kiásva
Letisztítva
Letisztítva
Újraültetve
Újraültetve

Ha nincs pincénk, és a folyosón is túl meleg van (vagy úgy érezzük ott nincs biztonságban), akkor állítólag a hűtőszekrényben is lehet teleltetni (de rövidebb ideig). Ezt még nem próbáltam.

Harmatfű (Drosera)

Ezek a növények már kevésbé látványos módon kapják el a rovarokat. A leveleken ragadós tentákulumok (ez egy ragacsos szőrszerű dolog) nőnek, amihez odaragadnak a levélre leszálló rovarok. Ezután a környékbeli tentálkulumok is a rovar felé hajolnak. Gyakran az egész levél feltekeredik, hogy minél jobban körülfogja az áldozatot. Ez a feltekeredés elég lassú folyamat, hiszen ilyenkor már a rovar úgysem tud elmenekülni.

Mivel elég sok harmatfű faj van, mindenki kiválaszthatja a neki tetszőt. Kezdőként érdemes olyan növényt választani, ami nem igényel teleltetést. (pl. Drosera aliciae, Drosera binata, Drosera capensis)

D. capillaris
D. capillaris
D. aliciae
D. aliciae
D. binata
D. binata
D. capensis
D. capensis

Kancsóka (Nepenthes)

Ez a növény már passzív módon kapja el áldozatát. Levelei végén kis kancsók nőnek. Az ide beeső rovarok nem tudnak kijutni. A kancsóban lévő folyadékban megfulladnak, majd a folyadékban lévő emésztő-enzimek segítségével a növény megemészti áldozatát.

A kancsókáknak is nagyon sok faja ismert, ráadásul rengeteg hibridje is van. A növények eltérő méretűek lehetnek, a rendelkezésre álló hely nagyságát is vegyük figyelembe. A másik amire vásárlás előtt figyelni kell, az az, hogy aföldi vagy felföldi növényt vásárlunk-e. Kezdetben bátran lehet próbálkozni Nepenthes alata, Nepenthes gracilis fajokkal.

Szaracénia (Sarracenia)

Ez a növény is a módosult leveleivel kapja el a rovarokat. Levelei tölcsér-alakúak. Ha a rovar beesik, nem tud kimászni, és a növény megemészti. Én nem kedvelem annyira a szaracéniákat. Legismertett fajai: Sarracenia flava, Sarracenia purpurea. Mindkét fajnak nagyon sok változata ismert.

Szaracénia
Szaracénia
A csapda fedele
A csapda fedele

Hízóka (Pinguicula)

A harmatfüvekhez hasonlóan ragacsos levéllel fogja el a rovarokat. Ragacsos felületű leveleken bárhová száll le a rovar, könnyen odaragadhat.

Pinguicula
		    Freser x Freser red
Pinguicula Freser x Freser red
Pinguicula
		    Freser x Freser red
Pinguicula
Hízóka
Hízóka
Elfogott bogarak
Elfogott bogarak
Virág
Virág
Virág kinyílva
Virág kinyílva