Tartalomjegyzék

 

Tux készítés házilag

A weben talált szabásminta alapján próbáltam egy Tuxot készíteni. Minél több fényképpel dokumentálom Tux születését, hátha másoknak segítenek a képek, nekem jól jött volna.

Abból, hogy Tuxot készítek, ki lehet találni, hogy az informatika közelebb áll hozzám mint a szabászat, így minimális eszközkészletet és szakértelmet használok csak a folyamat során.

Szabásminta

GPL Szabásminta található ezen a linken. A 0.6-os verziót töltöttem le, abból is az A4-es verziót. (A teljes méret A1-es papírra fér, de ez kissé túl nagy) Lokálisan is elmentem a file-t, hátha az eredeti oldal elérhetetlen lesz.

a4 szabasminta_kivagott

Ha nem a megadott méretben szeretnénk elkészíteni a Pingvint, akkor kicsinyíteni, nagyítani kell a szabásmintát, én maradtam a megadott méretnél. Először is ki kell nyomtatni a szabásmintát. 9 darab A4-es lapot kapunk, de igazából csak 6-ot kell feltétlenül kinyomtatni, a másik 3 darabon csak szöveg és képek vannak. Ezután ki kell vágni a mintát, és mivel néhány mintha több lapot foglal el, ezért össze kell illeszteni (ez nem is feltétlen triviális, ha a nyomtató a papír szélét üresen hagyja) és ragasztani.

Hozzávalók beszerzése

Legfontosabb az anyag beszerzése, háromféle szín kell: fekete, fehér, sárga. Én az IKEA-ban vásárolt POLARVIDE takarót használtam fel erre a célra. Nyilvánvalóan hülyeségnek tűnik takaróból kivágni a szabásmintát, ahelyett, hogy valami rövidáruboltban vennénk anyagot, de meglepő módon olcsóbb volt a sál, mint a RÖLTEX-ben az anyag, ráadásul a színválaszték is nagyobb volt (Sárga helyett narancssárgább kellene, de olyant nem találtam).

fekete feher sarga

Szükségünk lesz még valamire, amivel kitömhetjük a pingvint. Ezt már rövidáruboltból szereztem be, ránézésre olyen mint a vatta, de valójában nagyon jónak tűnik. Szivacsdarabkákat is használhatnánk.

tomes

Ezen kívül kell még olló, varrótű, gombostű, cérna (az anyagnak megfelelő színekben), és én még egy szabászkrétát is beszereztem:

kreta

Szabás

Először is a krétával fel kell rajzolni a mintákat az anyagra. Minden mintához meg van adva a leírásban, hogy hány példány (1, 2 vagy 4) kell belőle. A minták között hagyjunk szabad helyet. A rajzolás után már látszik, hogy a megvásárolt sálakból 5-6 normál méretű pingvin is kijönne, és még akkor is csak a fekete anyag fogyna el. Mivel a vásárolt anyag mindkét oldala egyforma, nem törődtem a tükrözéssel. Ha valaki olyan anyagot vásárol, aminek a két oldala különbözik, akkor erre is figyeljen oda!

Az anyagra rajzolni szabászkrétával nem túl kényelmes, az anyag nyúlik, a minta csúszkál, a kréta nem túl pontos.

Bár nem írják a weboldalon, rövid gondolkodás után nyilvánvalónak tűnt, hogy nem a berajzolt vonal mentén kell kivágni, hanem 0.5-1 cm ráhagyással. Mint később majd nyilvánvaló lesz, érdemes mindenhol egyenletesen ugyanannyi plusz anyagot hagyni.

fekete_szabas feher_szabas sarga_szabas kivagott_anyag

Varrás

A szárnyakkal (szabásmintán: wing) kezdtem. Először is két kivágott szárnymintát egymásra helyeztem, majd a kréta mentén összevarrtam (A kréta varrás közben le is kopik). Igyekezzünk egyenletesen varrni. Az nem tűnik túl fontosnak, hogy az öltések hossza egyforma legyen, de a vonalban kell maradni, különben kifordítva csúnya lesz a varrás. Nem kell a szárnyat teljesen körbevarrni, ahol a testhez csatlakozik, ott szabadon maradhat.

Varrás után ki lehet fordítani a szárnyat.Ezután a testen vágott lukba illesztve, a szárny a testhez varrható.

szarny_kiforditott szarny_visszaforditott szarny_felvarrva

A lábak más módon csatlakoznak a törzshöz, azokat külön kell megtömni. A lábakat sem varrhatjuk körbe teljesen, különben nem tudnánk kifordítani, és megtömni őket. Viszont így az utolsó néhány öltést már belülről kellene varrnunk. Kis nehézség árán sikerült összevarrnom. Biztos van erre valami tuti jó módszer is, én addig próbálkoztam, amíg elfogadható nem lett. Az eredményen az is látszik, hogy a középső ujj nagyobb is lehetne.

lab_tomve

A lábat leszámítva a többi alkatrészt egymás után kell összevarrni, a pingvin hátát hagyva utoljára.

has_felvarrva

Első nehézség a pingvin oldalának (szabásmintán: side), és fenekének (derrier - de most őszintén, miért nem ass, vagy butt? ) illesztése. Ha összemérjük a két illesztendő anyagot, akkor kiderül, hogy nem egyformák. A térbeliség miatt az oldal egy részét saját magával kell összevarrni (ahol a 'wedge here' felirat van). Pontosan el kell találni, hogy mennyit kell saját magával összevarrni, különben elcsúszik a pingvin feneke.

Legnehezebbnek számomra a csőr (beak) varrása bizonyult. Egyrészt a mintán semmi sem jelzi, és csak a pingvin elkészítése után vettem észre, hogy a csőr két fele között fekete csík van. Ez valószínűleg egyszerűen megoldható, ha varráskor teszünk oda egy fekete anyagdarabot. De mivel későn vettem észre, ez hiányzik a pingvinemről.

A másik probléma a csőr helyének meghatározása. Már a mintán is látszik, hogy nem a minta széléhez kell varrni, hanem a pöttyös-szaggatottal jelölt helyre. Ezt már önmagában is nehéz megtalálni, ráadásul a fehér színű has (bib) jóval hosszabb mint a fekete színű oldal (side). Ezért a csőr helyét én csak elég sok kísérletezgetés után találtam meg. Először csak gombostűvel tűztem össze,majd összeférceltem,végül összevarrtam. Figyelni kell még arra, hogy a tömés hatására elmozdulnak az elemek. A kövezkező képen az látszik, hogy a tömés nélkül jónak tűnő csőr tömés után elég nagyképű pingvint eredményez,ezért a csőr alját oda kellett varnom a hasához.

csor_urestux csor_teletux

Szem

Bár lehet vásárolni szemeket, sajnos a megfelelő méretben nem sikerült szemet szereznem, így az eredetileg ideiglenesnek gondolt megoldással a fehér és a fekete anyagból kivágott ovális darabkákból készítettem szemet.

szem

Végeredmény

A végeredmény Tuxra hasonlító, ám kissé csálé pingvin lett. Anyagom még van 4-5 próbálkozásra, de egyelőre pihentetem a dolgot.

kesz1 kesz2 kesz3