Tartalomjegyzék

 

Sheaffer Snorkel javítás

Egy 1950-es években gyártott Sheaffer Snorkel Admiral szerelését mutatom be az oldalon. A tollat Andy's Pens-től vettem, ahol igen nagy számban lehet régi töltőtollakat beszerezni. A képekre klikkelve nagyobb méretben is megnézhetőek.

A toll igen érdekes töltési mechanizmussal rendelkezik, melyről bővebben a régi töltőtollak változatos feltöltési módjait bemutató oldalon, vagy Richard Bindernél olvashatunk.

Ennél a töltőtollnál kb. 20-30 évente cserélni kell a tintatartályt, mert elöregszik a gumit és ereszti a tintát.

A szereléshez a következőkre volt szükségem:

A szükséges eszközöket több helyen (mondjuk magyar helyet nem ismerek) is be lehet szerezni, ebay-en elég gyakran Snorkeljavító-egységcsomagokat is lehet venni.

Figyelmeztetés

Mielőtt nekiállnál szétszerelni a töltőtollad:

Szétszedés

A tolltest szétszedése

Először is szét kell szedni a tollat, hogy hozzáférjünk az alkatrészekhez. A szétszedés első lépesi egyszerűek, elvileg elég a tollat a megfelelő helyeken szétcsavarozni. A szétszedett alkatrészeket alaposan tisztítsuk meg.

Kezdjük a hátsó kupak elcsavarásával, ezzel kiengedjuk a csövet (Snorkel) amiről a toll a nevét kapta. Továbbiakban légzőcsőként hivatkozok rá (ha valakinek van jobb magyar szava erre, kérem írja meg!) Ezután középen szét lehet csavarni a tollat. A toll hegyét tartalmazó részen még egy menet található, óvatosan fogjuk meg a tollat miközben szétcsavarjuk. A toll testében egy rugó található, elképzelhető, hogy ezt ki kell piszkálnunk.

Ha nem jön szét

Könnyen lehet, hogy hiába erőlködünk, a tollat nem sikerül szétszednünk. Egyrészt előfordulhat, hogy a lukas tintatartály miatt a tinta (vagy a toll tisztításához használt víz) összekente a toll belsejét, és a száradt tinta illetve a rozsda miatt nem jön szét a toll. Másrészt az is előfordulhat, hogy a tollat az előző összeszereléskor összeragasztották. Mivel a Sheafer Snorkel tollnak légmentesen kell záródnia ez elég gyakori.

A következő módszereket használhatjuk:

Könnyen előfordulhat, hogy a rozsdás, elakadt rugó miatt nagyon nehezen jön szét a toll. Ha sikerül szétszednünk, akkor tisztítsuk meg a rugót.

rugó
Rozsdás rugó
rugó
Tisztább rugó

A tintatartály

Míg eddig a pontig akár eljuthatunk anélkül, hogy különösebben durván bánnnák a tollal, a tintartályt tartalmazó rész szétszedésekor szinte biztos, hogy valami draszikusabb módszerre lesz szükségünk

A tintatartály védő fém tartály
A tintatartály védő fém tartály

A fém tartály elején található dugót kell eltávolítanunk úgy, hogy a légzőcső ne sérüljön meg. Mivel a régi tintatartályt akarjuk lecserélni, az nem gond, ha a tintartály megsemmisül a szétszerelés közben.

A fém tartály végén van egy akkora luk, amin egy pálcával (hurkapálca, fültisztító pálca) benyúlhatunk és megpróbálhatjuk kipiszkálni a dugót (ahogy itt is láthatjuk). Sajnos ezzel a módszerrel pont a légzőcső végét érjük el, így én nem mertem túl nagy erővel piszkálni.

Nyílt láng segítségével forrósítottam fel a fém tartályt, egészen addig, amig a dugót rögzítő ragasztó (és a régi tintatartály is) meg nem olvadt, így már ki tudtam piszkálni a dugót. Bár az olvadt ragasztó elég ijesztő látvány (és igen büdös), a tisztítás után kiderült, hogy a fontos alkatrészeknek nem ártott a meleg.

Bár minden lépésnél fontos az alkatrészek megtisztítása, itt különösen az. A légzőcsőn lévő nyílás nagyon kicsi, könnyen eldugulhat, a fémtartály belsejének a tisztítása pedig azért fontos, mert a régi gumitartály maradványai megakadályozhatják, hogy az új tartály rendesen beférjen (tisztítás közben kiderült, hogy a régi tartály felolvasztása nem a legszerencsésebb megoldás, nagyon macerás volt a fémhenger tisztítása).

dugó
Dugó

Hátsó kupak

Bár nem igazán látszik, de a hátsó kupakot egy csavar rögzíti, így a toll hátsó részének szétszedéséhez egy hosszú csavarhúzóra lesz szükségünk. A tolltestbe benyúlva tudjuk a csavart meglazítani, ezután a hátsó kupak már lejön, majd eltávolíthatjuk a tolltestből a fém hengert is.

csavar
Csavar a helyén
csavar
Csavar a helyén
csavar
Csavar kiszerelve

Alkatrészek

A következő képen a szétszedett toll alkatrészei látszanak. Nem feltétlenül kell a tollat ennyire szétszedni, pl. ha nincs gond a tömítésekkel, akkor ne piszkáljuk őket.

alkatrész
A toll alkatrészei

Tintatartály cseréje

Ha a dugó eltávolítása során a légzőcsövet is kihúztuk, akkor először ezt kell visszatennünk. Olyan mélyen kell visszatenni, hogy a cső legvége éppen kilógjon a dugóból.

légzőcső
Légzőcső
légzőcső
Légzőcső a helyén

Ha alaposabban megnézzük a csövet, látszik, hogy a hegy irányába mutató végén vékony hasítékokat találunk. Úgy kell visszatennünk a csövet, hogy a szerelés legvégén a hosszanti hasadék mutasson a hegy irányába.

légzőcső
Légzőcső helyes pozíciója

A gumitartály

A gumitartály (mivel többféle töltőtollhoz is használható) nincs méretrevágva. A tartályt a helyére próbálva megállapíthatjuk milyen hosszra van szükségünk, és egy egyszerű ollóval megfelelő méretre vághatjuk. Ha pár milliméterrel rövidebb az nem gond (kicsit kevesebb tinta fér bele), hosszabb viszont ne legyen.

A tartályt először ragasztó nélkül próbáltam a dugó szájára illeszteni, majd miután ez sikerült odaragasztottam. A következő képeken látszik, hogy kissé szűknek tűnik a tartály szája. Száradás után mindenképpen próbáljuk ki, hogy légmentesen záródik-e!

tartály
Tartály a helyére ragasztva
tartály
Légzőcső, dugó, tartály

Fém tartály

Következő lépésként a fém védőtartályba kell behelyeznünk a gumitartályt. Ugyanazt a ragasztót használtam a rögzítéshez, mint az előző lépésben. Elegendő a védődugót beragasztani, a gumitartályt nem kell (nem szabad) ragasztóval bekenni. Itt is ki kell próbálni száradás után, hogy légmentesen záródik-e (nekem elsőre nem záródott).

fém tartály
Fém tartály

Összeszerelés

Mivel fontos a toll légmentes záródása, ezért a rossz tömítéseket is érdemes kicserélni. A toll hegyénél illetve hátsó kupakjánál található tömítések cseréje elég egyszerű, feltéve, hogy van pont megfelelő méretű cserénk. Mivel ezekkel nem volt gond, most nem cseréltem ki a tömítéseket, csak szilikonzsírral kentem be őket alaposan mielőtt visszaszereltem őket.

tömítés
Tömítés
O-gyűrű
O-gyűrű

A tintatartály mellett a másik idővel elromló alkatrész, a toll hátsó testében található O-gyűrű. Akkor működik jól a gyűrű. ha a tolltest és a benne lévő fémalkatrész elég szorosan jár, vagyis nem lötyögnek.

A régi gyűrűt könnyen el lehet távolítani egy csipesszel, ezután szilikonzsírral bekenve az új gyűrű a régi helyére kell bejuttatni. Ez nekem igen nehezen ment, de előbb-utóbb sikerült a helyére juttatni

A toll összeszerelésekor minden mozgó alkatrészt bekentem szilikonzsírral, és a tolltest meneteit is ezzel kentem be, hogy légmentesen záródjon. Valószínűleg még biztosabb eredményt adna ha ragasztóval kentem volna be a meneteket, de szerettem volna ha a toll könnyen szétszedhető marad.

Kipróbálás

Ha minden jól ment, akkor megtölthetjük a tollat tintával A videó még a szerelés előtt készült.: