Tartalomjegyzék

 

Pentax D-LI109 teszt

Bár a ceruzaelemek használata sok szempontból nagyon kényelmes volt, az újabb Pentax fényképezőgépek speciális Lítium-ion akkumulátort használnak. A D-LI109 akkumulátor elég sok Pentax vázban használható ( K-R, K-S1, K-S2, K-30, K-50, K-70, K-500, ... ).

Az eredeti D-LI109 elég drága, kb. 20000-22000 Ft-ba kerül. Utángyárott D-LI109-et ennél sokkal olcsóbban lehet venni, akár 3000-4000 Ft-ért is. Én végül ebay-en vettem 2 db. utángyártott VHBW akkumulátort összesen (postaköltséggel együtt) kevesebb mint 6000 Ft-ért. Úgy gondoltam hasznos lenne megnézni, vajon gyengébb-e az utángyártott.

Pentax
Pentax 7.8Wh
VHBW
VHBW 6.5Wh

Teszt - PkTriggerCord

Első tesztnek egy olyan módszert kerestem, ami nem készít többszáz felesleges képet.

A teszthez a pktriggercord programot (Pentax gépeket vezérlő saját fejlesztésű program) használtam miután egy USB kábellel összekötöttem a fényképezőgépet és a számítógépet. A program többek között az akkumulátor feszültségét is ki tudja olvasni. Két értéket lehet kiolvasni (V1 és V2), ezeket még a mindentudó exiftool is egyszerűen voltage1, voltage2 néven ismeri. Vélhetően üresjárati feszültségről és kapocsfeszültségről van itt szó, amit az is megerősít, hogy mindig igaz, hogy V1 > V2.

A program félpercenként olvassa ki az értékeket, miközben a fényképezőgép nem végez semmi egyéb munkát. Teljesen feltöltött akkumulátorokat vizsgáltam. Vadonat újakat, egy-két alkalommal voltak csak töltve előtte.

A teszt nyilvánvalóan nem teljes, rengeteg mindent lehetne még vizsgálni. Nem mond arról semmit pl. hogy miként fognak viselkedni az akkumulátorok 100 töltési ciklus után, hogy reagálnak az extrém hidegre, a nagyobb terhelésre...

Az eredeti Pentax akkumulátor 6 óra 15 perc alatt merült le, az utángyártott VHBW 4 óra 42 perc alatt. A kiolvasott adatok alapján gnuplottal gyártottam egy ábrát, ami mutatja, hogy az idő múlásával hogyan merültek le szépen folyamatosan az akkumulátorok.

Teszt - Fényképek

A következő tesztben fél percenként (külső kábeles távkioldót használva) készíttettem egy képat a Pentax K-70 géppel, majd a fájlokból exiftoollal olvastam ki az akkumulátor állapotát.

Itt is teljesen feltöltött akkumulátorokat vizsgáltam, itt már nem vadonat újakat.

Az eredeti Pentax akkumulátor 5 óra 30 perc alatt merült le, az utángyártott VHBW 4 óra 8 perc alatt. A kiolvasott adatok alapján gnuplottal gyártottam egy ábrát, ami mutatja, hogy az idő múlásával hogyan merültek le szépen folyamatosan az akkumulátorok.

Eredmények

Az eredményeket megvizsgálva nekem a következő látszik: