Tartalomjegyzék

 

Aurora Borealis 2014.

Ha északi fényt (aurora borealis-t) szeretnénk fényképezni, akkor először is a helyet és az időt kell kiválasztani.

Hely

Bár elsőre logikusnak tűnhet, hogy a lehető legészakibb helyet keressük, valójában azért (szerencsére) nem az északi sark a legmegfelelőbb hely az északi fény megfigyeléséhez. Az auróra-zóna ennél délebbre van: Izland, Észak-Skandinávia az ideális hely. Nem túl meglepő módon errefelé elég sok a lakatlan terület, ha olyan helyet keresünk ahová repülővel el lehet jutni, ahol találunk szállást, eléggé leszűkülnek a lehetőségeink. Én Tromsøt választottam Norvégiában.

Időpont

Nyilvánvalóan teljesen reménytelen a fenti összes feltételnek megfelelni, főleg több hónapra előre. Márpedig a repülőjegyet, szállást érdemes előre lefoglalni. Több helyen azt javasolták, érdemes nemcsak a sarki fény megnézése köré szervezni az utat, így ha valamiért arról lemaradunk, akkor sem veszik kárba az egész út.

Észlelés

Fényképezés - felszerelés

Fényképezés - beállítások

Fényképezés - kompozíció

Fényképezés - utófeldolgozás

Felmerül a kérdés, hogy mit kell, illetve mit illik módosítani a képeken. Általában igyekszem a képeken a lehető legkevesebbet módosítani, és a célom többnyire az, hogy a lehető legjobban hasonlítson a kép arra amit a szabad szememmel láttam. A gond az, hogy a sarki fény általában sokkal szebb a fényképeken akkor is, ha nem manipuláljuk a képeket.

Élőben volt olyan, amikor csak nagyon-nagyon halvány derengést láttunk, a fényképen viszont látszott a sarki fény. A túravezető szerint gyakran nem igazán tudják szabad szemmel megállapítani, hogy sarki fényt látnak, vagy a városi fény derengését. Le kell fényképezni, és ha zöldes, akkor sarki fény:

10mm f/4 13s ISO4000
12mm f/4.5 20s ISO4000

Itt van egy részletesebb elemzés ennek az okáról, ha valakit jobban érdekel.

Általában a következőket módosítottam a képeken: